- We gaan in de brief van Paulus aan Filemon antwoord krijgen op vragen over liefde. We gaan zien wat de belangrijkste liefde is die een mens kan hebben, wat voor rol liefde speelt in relaties tussen mensen. Deze korte brief staat bol van de liefde, liefde zoals wij vandaag de dag nodig hebben, zoals deze wereld nodig heeft.
Handelingen 28:30-31 “En Paulus bleef twee volle jaren in zijn eigen gehuurde woning, en ontving allen die naar hem toe kwamen. Hij predikte het Koninkrijk van God en gaf onderwijs over de Heere Jezus Christus, met alle vrijmoedigheid, ongehinderd.”
Paulus maakte gebruik van deze vrijheid, hij schreef een aantal van de brieven die wij in de Bijbel hebben: Efeze, Filippenzen, Kolossenzen en Filemon.
- De brief aan Filemon is een bijzondere, want deze gaat naar een specifiek persoon in een kerk, niet aan een hele kerk. Filemon was een rijk man, we lezen dat hij slaven bezat, die in de stad Kolosse woonde. Hij was tot geloof gekomen en was onderdeel van de kerk in Kolosse. Paulus schrijft deze brief aan hem en zijn gezin, zo rond het jaar A.D. 60.
- De reden dat de naam van de schrijver bovenaan stond, was dat de brief op een rol perkament geschreven werden, waardoor je gedwongen werd van boven naar beneden te lezen. Hierdoor was het praktisch om de afzender bovenaan te zetten.
- Wanneer het leven tegenzit, wanneer je je misschien wel af wil sluiten van mensen, is het dienen van anderen een van de beste dingen die je kan doen. Gods liefde uitdelen, terwijl je zelf Zijn liefde minstens net zo hard nodig hebt, dat is wat Paulus laat zien.
- Er staan 59 ‘elkaar’ verzen in de Bijbel, waarin God de christen opdraagt om iets richting elkaar te doen. Elkaar liefhebben, elkaars voeten wassen, elkaar niet oordelen, elkaar accepteren, elkaar dienen, etc. Dit is wat Paulus liet zien, ondanks omstandigheden, de ander dienen. Dat is ook wat discipelschap is, elkaar dienen, de ander dienen, altijd en in elke situatie.
- Deze boodschap was voor het hele gezin van belang, omdat het hele gezin met de slaven te maken had. Zeker Filemons vrouw en kind, die waarschijnlijk meer tijd thuis doorbrachten dan Filemon (werk).
- Niet alleen dit gezin, maar ook de huisgemeente van Filemon moest deze boodschap horen. Dit was namelijk radicaal anders dan hoe men vroeger met slaven om kon/mocht gaan. Dit was Gods liefde boven cultuur, Gods liefde boven eigenaarschap, Gods liefde boven alles wat de mens dierbaar kan zijn.
- Filemon en zijn gezin leefden wat Jezus Zijn discipelen vertelde in Zijn afscheidsspeech in Johannes 13.
- Liefde voor Jezus
- Jezus kwam naar de aarde voor de mens, om te sterven voor de mens. Jezus houdt zoveel van jou en mij, dat Hij kwam om te sterven. Dat is de liefde die Jezus voor ons heeft, de liefde die Jezus liet zien door Zijn daden. Liefde zet aan tot wederliefde, dus als we echt gaan zien wat Jezus voor ons gedaan heeft, zullen we ook van Hem gaan houden.
- Zonder liefde van Christus, is er geen liefde voor Christus. Zonder liefde voor Christus, zullen mensen nooit andere mensen liefhebben zoals Christus van ons houdt.
- Geloof in Jezus
- Als je de liefde van Jezus kent, ervaart en daarin groeit, zal je ook gaan groeien in geloof in Hem. Dat komt doordat je Hem meer gaat vertrouwen (geloven), naar mate je Hem beter leert kennen. Zo werkt dat ook in relaties tussen mensen, hoe meer je elkaar kent, hoe meer je elkaar vertrouwt.
- Paulus vertelt ons hier dat er eerst liefde voor Christus moet zijn in ons leven en dat we daarna geloof zullen krijgen. Liefde leidt tot geloof, hoe werkt dat?
- Paulus leert de kerk hier dat de Heilige Geest liefde in ons legt, die zich uit in blijdschap, vrede, etc. en geloof. Hoe dit werkt is dat God Zichzelf aan mensen laat zien. Hij laat zien Wie Hij is en hoeveel Hij van mensen houdt. Wij reageren daarop, of afwijzend, of we nemen Hem aan. De keuze is aan ons. Als wij Zijn liefde aannemen, zal Hij liefde in ons gaan doen groeien, waaruit geloof voortkomt.
- De reden dat Eva gelooft wat ik zeg, is omdat ik liefde aan haar heb laten zien waardoor ze mij gelooft.
- Liefde voor de heiligen
- Dit is geen natuurlijke reactie voor mensen. Quid pro quo, voor wat hoort wat, is meer van deze tijd. Ook moet liefde altijd beantwoord worden, moet de ander weten dat we liefde uiten en moeten we de liefde wel voelen. Dat is liefde van vandaag de dag.
- Dat is niet agape liefde. Jezus voelde niet altijd liefde toen Hij aan het kruis ging, Hij koos om te blijven hangen. Jezus voelde de liefde niet toen Hij gegeseld werd in onze plaats, Hij koos om dat te ondergaan. God zegt dat liefde (soms) een keuze is.
- Zo ook richting christenen. We kunnen nog zoveel liefde voor Christus hebben, nog zoveel geloof in Hem, we moeten nog steeds kiezen om de ander lief te hebben; zeker als de ander onze liefde niet waardeert of aanneemt zoals wij verwachten.
- Ook hoeft de ander niet te weten dat je hem/haar liefhebt. Je kan een anoniem kaartje sturen, een anonieme gift doen, bidden voor iemand zonder dat te zeggen, etc. Of wil jij dat de ander altijd weet dat jij het was?
- Wat Paulus letterlijk zegt is dat hij wil dat fellowship leidt tot het actief openbaren van de kennis van de goede dingen die Jezus gedaan heeft. Paulus wil dat fellowship tussen christenen leidt tot het openbaren van Gods werk aan andere mensen.
- Fellowship tussen christenen is niet alleen om samen een gezellige en/of goede tijd te hebben. Fellowship is bedoeld om ons betere getuigen van Jezus te maken, fellowship hoort ons klaar te stomen om anderen over Jezus te vertellen. Klinkt dat bekend? Fellowship is discipelschap, wat ons aan hoort te zetten tot anderen discipelen.
- Fellowship met God
- Jezus stond vroeg op om tijd met de Vader te hebben, ongeacht wat voor dag Hij had gehad de dag ervoor. Hij wist dat Hij die tijd nodig had om een goede dag te hebben. De psalmist zegt hetzelfde, we hebben het nodig om vóór we iets anders doen, Gods aanwezigheid te zien. Dat geeft ons een goed begin van de dag, een juist perspectief.
- Hoe? Bidden, Bijbel lezen; daarna preken luisteren, God aanbidden door zang en muziek, etc.
- Fellowship met christenen
- Als jij en ik Gods wil gaan doen, gaan wij mensen daarmee bemoedigen, aansporen, troosten en blijdschap geven. Gods wil doen is aanstekelijk, het geeft anderen vreugde die wij niet voor mogelijk houden. We zien hier dat God de gehoorzaamheid van Filemon gebruikt om anderen te bemoedigen (Paulus en Timotheüs) en om de kerk innerlijk te verkwikken.
- Het woord dat Paulus gebruikt voor innerlijk verkwikken, betekent ‘zorgen of toestaan dat iemand stopt met bewegen of werken zo dat ze kunnen herstellen en op kracht kunnen komen’.
- In deze hectische wereld, waarin elke dag steeds meer van ons gevraag wordt, is dit een van de effecten van Gods liefde: rust. Rust die niet komt door vakanties, mediteren, sabbaticals, etc. Rust die komt door Gods liefde en Zijn liefde alleen. Rust die komt door christenen die die liefde leven en uitdelen aan de mensen die op hun pad komen.
- De Bijbel laat in Exodus 33:14, Psalm 4:9, Psalm 23, Mattheüs 11:28-30, Hebreeën 4 zien dat echte rust alleen bij God te vinden is. Alleen bij God, in Zijn liefde is de verkwikking waar Paulus het over heeft te vinden. Verkwikking van de innerlijke mens, van onze ziel, van onze geest.
- Als jij vandaag deze rust niet kent of nodig hebt, dan mag je Hem daarom vragen. Je mag bidden tot God dat Hij jou rust zal geven in de innerlijke mens, zoals Hij belooft in Zijn Woord. Misschien staat er nog iets tussen jou en Hem in, zonde, ruim dat met Hem uit de weg. En Hij zal je daarna de rust geven die je zo zoekt, rust van God, vrede van en met God.
- Misschien zit je hier en weet je niet waar ik het over heb. Deze Jezus ken je niet, je hebt geen liefde of geloof voor Hem; misschien heb je geen rust in je leven en ben je gewoon moe. Ik heb goed nieuws, vandaag mag je Jezus leren kennen en rust vinden voor je ziel. Je mag Jezus vragen om Zijn liefde te laten zien en je rust te geven. God leert dat als we iets vragen naar Zijn wil, Hij dat zal doen. God wil dat iedereen Hem leert kennen, dat we allemaal Zijn rust ervaren, jij dus ook. Vraag het Hem, bid. Als je wil kan je met iemand bidden, je mag zo naar voren komen.
- Misschien sta jij in vuur en vlam voor God, ben je vol liefde voor Hem. Hou dat vast! Blijf van Hem houden, blijf die liefde uiten naar mensen om je heen. Liefde is aanstekelijk, getuig van Jezus door die liefde te uiten naar mensen om je heen.
- Misschien ben je lauw of koud geworden voor Zijn liefde. Misschien is jouw liefde richting Hem afgekoeld. God kan en wil die liefde weer aanwakkeren, die liefde weer vol passie laten zijn. Jezus zegt, als we onze eerste liefde verlaten hebben: “Bedenk dan van welke hoogteu bent gevallen en bekeer u en doe de eerste werken.” (Openbaring 2:5) Denk terug aan hoe je was toen je net tot geloof gekomen was; doe de dingen die je toen deed (Bijbel lezen, bidden, fellowship opzoeken). Dan zal die liefde terug komen.
- Misschien ben jij gewoon moe, op en heb je keihard rust nodig. Die rust is bij God, bij Hem en Hem alleen te vinden. Zijn liefde is de plek waar rust is, daar alleen zal je rust vinden voor je ziel. Vraag God om die rust, vraag Hem om door Zijn liefde jou de rust te geven die je nodig hebt.