Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Een voorbeeld doet volgen - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“Hij wandelde in heel de weg van zijn vader Asa. Hij week daarvan niet af, en deed wat juist was in de ogen van de HEERE.” (1 Koningen 22:43) Koning Josafat was de nieuwe koning over Juda, hij was een van de weinige koningen die deed wat goed was in Gods ogen. Hij volgde het voorbeeld van zijn vader, Asa, en luisterde naar de geboden van de Heere. Josafat is het bewijs dat een voorbeeld doet volgen.

Voorbeeld doet volgen

Josafat deed net zoals zijn vader Asa, wat betekende dat hij deed wat God van hem vroeg (1 Koningen 15:11). Het voorbeeld van zijn vader zette Josafat aan tot God dienen, God gehoorzamen. Hij zag wat zijn vader deed en zag dat dat matchte met God en Zijn Woord. Dat is wat hij ook wilde doen en dat is wat hij deed. Josafat is hierin een voorbeeld voor ons, maar zijn vader Asa zeker ook. Asa laat zien dat een voorbeeld doet volgen, in dit geval een goed voorbeeld.

Door het Woord heen zien we dat mensen keuzes maken, keuzes waarbij ze wel of niet het voorbeeld van hun ouders volgen. De keuze is altijd aan het kind en de gevolgen van de keuzes zijn altijd aan het kind (Ezechiël 18). Iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen keuzes, ook degene die het voorbeeld geeft. Weet dat jouw voorbeeld opgevolgd wordt door mensen, jouw voorbeeld heeft impact op mensenlevens en de keuzes die ze maken.

Asa vs Omri

Josafat had een goed voorbeeld, een voorbeeld van iemand die daden deed naar Gods wil, namelijk zijn vader Asa. Omri was de vader van koning Achab, en Achab was de slechtste koning die Israël ooit heeft gehad. Het voorbeeld dat beide vaders gaven had grote gevolgen voor hun kinderen, grote gevolgen voor een volk. Dit geldt ook voor jouw voorbeeld, jouw voorbeeld heeft impact op meer mensen dan je beseft.

God wil dat wij net als Christus zijn, net als Hij leven. Leven naar Zijn voorbeeld, leven naar Wie Hij is. Het is Gods wil dat we heilig leven (1 Thessalonicenzen 4:3), apart gezet van deze wereld. Hij wil dat we voor Hem leven en daarmee keuzes maken die naar Zijn wil zijn. Dat is het voorbeeld dat we horen te geven als christenen, als ouders, opa’s en oma’s, buren, collega’s, etc. Ons voorbeeld hoort mensen naar God te wijzen, mensen op Jezus te wijzen.

Getuige

Het voorbeeld dat jij geeft zegt iets over wat voor getuige jij bent. Getuig jij van je eigen wil, je eigen verlangens, je eigen dingen? Of getuig jij van Gods wil, Gods Woorden en Gods daden? Wat mensen van jou zien is het voorbeeld dat jij geeft, de daden en houding die jij hebt is het voorbeeld dat mensen zullen gaan volgen. Wees je hier biddend bewust van, want dit is een grote verantwoordelijkheid. Dit is niet iets om te onderschatten, want God wil dat wij mensen op Jezus wijzen, mensen laten zien hoe groot Zijn liefde voor ons is.

De Heilige Geest wil jou in staat stellen om Zijn wil te doen (Ezechiël 36:27), Hij wil ons leiden in het doen van Gods wil. Daarmee wil Hij jou leiden in het zijn van een goed getuige en daarmee een goed voorbeeld. De vraag is of jij overgegeven bent aan Hem, of jij je leiding bij Hem vandaan haalt. Bid vandaag en vraag de Heilige Geest om jou te leiden in het zijn van een voorbeeld. Weet dat jouw voorbeeld doet volgen, laat God jou sturen in het zijn van een goed voorbeeld.

Als je hier meer over wil weten, stel gerust je vragen via ons contactformulier.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69