Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Eigen ego boven God? - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“En Jerobeam zei in zijn hart: Nu zal het koninkrijk weer aan het huis van David komen. Als dit volk optrekt om offers te brengen in het huis van de HEERE in Jeruzalem, zal het hart van dit volk terugkeren naar hun heer, naar Rehabeam, de koning van Juda. Dan zullen zij mij doden en terugkeren naar Rehabeam, de koning van Juda. Daarom pleegde de koning overleg en maakte twee gouden kalveren. Hij zei tegen het volk: Het is te veel voor u om op te trekken naar Jeruzalem. Zie uw goden, Israël, die u uit het land Egypte hebben doen optrekken.” (‭‭1 Koningen‬ ‭12:26-28‬) De Bijbel staat vol met verhalen waar we van alles van kunnen leren. Soms zijn het dingen om wel te doen, in dit geval zijn het dingen om niet te doen. Koning Jerobeam, de koning van 10 stammen, stelde afgodendienst in, i.p.v. de aanbidding van God. De reden hiervoor was zijn ego, hij plaatste zijn eigen ego boven God.

Eigen ego

Koning Jerobeam was pas net koning, het koninkrijk was net opgedeeld na koning Salomo. Hij was de eerste van de koningen van Israël, die over 10 stammen regeerden. Geen een van die koningen was een koning die God eerde, die deed wat God wilde. Het probleem bij al deze koningen was hetzelfde, het hart van het probleem, was het probleem van het hart. Hun hart was niet bij God, hun hart was bij henzelf, hun eigen ego.

Jerobeam wilde het volk niet verliezen, zijn onderdanen. Hij wilde niet dat men terugging naar Rehabeam (1 Koningen 12:27). I.p.v. op God te vertrouwen, vertrouwde hij op menselijk inzicht, dat van hemzelf en raadgevers. Niks van dit advies was gericht op Gods eer, alleen op het ego van de koning in tact houden.

Eigen ego boven God

Het resultaat van je eigen ego boven God plaatsen, is dat je wegloopt bij God. Op het eerste gezicht was het niet vreselijk wat Jerobeam deed, offerplaatsen maken, maar uiteindelijk was het ongehoorzaamheid aan God. God wilde op Zijn manier aanbeden worden, niet op een manier die de koning goed uitkwam. Eigen ego boven God leidt altijd tot iets dat minder, en daarmee slechter, is dan wat God voor de mens heeft.

De manier om erachter te komen of het eigen ego boven God is, is de vragen beantwoorden: 1) is dit tot Gods eer? 2) komt dit overeen met Gods Woord? Op beide vragen moest Jerobeam ‘nee’ antwoorden, zijn maatregelen waren niet tot Gods en matchten niet met Gods Woord. Het volk ging achter andere goden aan, wat het resultaat was van de keuzes van hun leider.

Jouw keuzes

Voor jou is het belangrijk om dezelfde vragen te stellen met de keuzes die je maakt. Is het tot Gods eer en matcht het met Gods Woord? Die dingen bepalen of het om eigen ego of God gaat. Jerobeam deed iets dat op het eerste gezicht goed was voor zijn koninkrijk; uiteindelijk was het geestelijk heel slecht voor het volk. Zijn jouw keuzes menselijk logisch, of logisch in Gods ogen? Gaat het om jouw ego of om Gods eer?

Vraag God om jou te laten zien wat Hij voor jou heeft, wat Hij van jouw keuzes vindt. Hij is Degene die het hart ziet en alles kan beoordelen voor wat het is. Lees je Bijbel, want het Woord oordeelt de gedachten van ons hart (Hebreeën 4). Kiest niet voor eigen ego boven God, kies voor God boven je ego.

Als je hier vragen over hebt, neem gerust contact met ons op.