Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Gehoorzaam God, ook als het niet logisch lijkt - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“Daarom daalde hij af en dompelde zich zevenmaal onder in de Jordaan, overeenkomstig het woord van de man Gods. Zijn lichaam werd weer gezond, als het vlees van een kleine jongen, en hij werd rein.” (2 Koningen 5:14) De Syrische generaal Naäman was ziek, hij was melaats. Deze ziekte was ongeneeslijk, ondanks dat probeerde Naäman toch in Israël genezing te vinden. In eerste instantie wilde Naäman niet luisteren naar Gods leiding voor genezing. Pas nadat zijn dienaren erop aandrongen deed hij wat de profeet van God gezegd had. De les voor Naäman was: gehoorzaam God, ook als het niet logisch lijkt.

Gehoorzaam God

Gods opdracht aan Naäman, gegeven via de profeet Elisa, was een rare. Naäman moest zich 7x onderdompelen in de rivier de Jordaan. Voor een Syrische generaal, die heel ver gereisd had, was dit een rare opdracht. Hij wilde in eerste instantie ook helemaal niet, hij wilde niet luisteren naar wat God te zeggen had. Zijn menselijke logica zei dat wat er nu van hem gevraagd werd niet logisch was en daarom wilde hij het ook niet doen. In 2 Koningen 5:10-11 zien we dat Naäman weigerde en allerlei redenen had om dit niet te doen.

Zijn dienaren haalden hem over, waardoor hij zag dat Elisa gelijk had. God was Naäman iets aan het leren: gehoorzaam God, ook als het niet logisch lijkt. God vraagt soms dingen van mensen die wij niet logisch vinden, die wij niet vinden passen bij wat wij van God denken. De vraag is echter niet wat wij denken, maar wat God denkt. Wij mensen willen te vaak zelf kunnen beredeneren wat God doet en waarom; we willen Hem graag snappen. Daarbij gaan we voorbij aan de stap in geloof die we als mensen horen te nemen in een relatie met God.

Wandelen in geloof

“want wij wandelen door geloof, niet door aanschouwen.” (2 Korinthe 5:7) De les die Naäman moest leren, is er een van alle tijden. Tot op de dag van vandaag moeten mensen leren om te leven in geloof, niet op basis van wat we zien. Als mensen, zeker in de huidige maatschappij, willen we eerst alles weten, willen we alles snappen, vóór we iets doen. We willen niet wandelen in geloof; er wordt ons ook aangeleerd om te leven naar de dingen die we kunnen zien, kunnen aanraken. Dat is waar ons wereldbeeld op gebouwd is. En dat is wat clasht met de les die we horen te leren: gehoorzaam God.

God gehoorzamen is het beste dat er is, omdat Hij het beste met ons voorheeft. God houdt van ons, van jou (Romeinen 5:8), wat betekent dat Hij alleen dingen zal doen die goed voor je zijn. Niet alle dingen die Hij wil en voor je heeft zijn menselijk logisch, maar ze zijn wel goed voor je. Door God te gehoorzamen laat je zien dat je Hem meer vertrouwt dan je eigen denken, dan wat jij logischerwijs kan beredeneren. En dat is een groot onderdeel van het leven van een christen, we horen te leven naar de wil van God, niet naar onze eigen wil. We horen te leven naar Zijn denken, niet naar ons denken.

Gehoorzaam jij God?

God vraagt soms hele bijzondere dingen van ons, zoals bij Naäman. Soms lijkt het ook helemaal niet logisch, maar is het toch Zijn wil. Gehoorzaam God, dat is het allerbeste dat je kan doen. Hem ongehoorzaam zijn is het aller slechtste dat je kan doen; gehoorzamen is de beste keuze voor je leven. God is goed (Nahum 1:7), Hij zal doen wat nodig is in jouw leven om Zijn wil gedaan te krijgen. Zijn wegen zijn hoger en beter dan de wegen die wij kunnen bedenken (Jesaja 55), kies er dan ook voor om Hem te gehoorzamen, i.p.v. je eigen denken. Wij zijn ontzettend beperkt in ons denken, in onze creativiteit, etc. God is oneindig, almachtig, eeuwig; allemaal dingen die ervoor moeten zorgen dat we Hem meer vertrouwen dan onszelf.

Uiteindelijk komt dit aan op een keuze, vertrouw je God of vertrouw je Hem niet? Gehoorzaam God, dat is een uiting van geloof, vertrouwen, in God. Deze keuze mag je dagelijks maken, soms zelfs van moment tot moment; dit is iets waar je elke dag in mag leren groeien. De wereld roept je continu op om alleen die dingen te doen die ‘goed voelen’, ‘logisch’ zijn, etc. Gehoorzaam God, dat is de allerbeste keuze die je ooit zal maken.

Als je vragen hebt, neem gerust contact met ons op.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69