Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 God brengt een ommekeer - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“Toen zei Elisa: Hoor het woord van de HEERE. Zo zegt de HEERE: Morgen omstreeks deze tijd zal in de poort van Samaria een maat meelbloem verkocht worden voor een zilveren sikkel, en twee maten gerst voor een sikkel.” (2 Koningen 7:1) Israël zat in een lastige situatie, ze werden belegerd, er was geen eten en men had geen hoop. De koning van Israël had net God afgewezen als bron van hulp. En toch helpt God, God brengt een ommekeer in de situatie.

God brengt een ommekeer

Israël moest inzien dat ze alleen op God konden vertrouwen, dat is waarom God ingrijpt. Hij doet het onmogelijke, Hij lost de situatie van Israël op. Hij verdrijft de vijand, geeft Israël eten, Hij zorgt voor Zijn volk. Hier doorheen mocht Israël inzien dat ze Hem alleen nodig hebben, dat ze alleen op Hem kunnen bouwen. God wilde door een praktische oplossing hun harten bereiken en hun harten aanraken. Het is de bedoeling dat uiteindelijk hun harten zich bekeren tot hen, niet alleen dat hun situatie opgelost wordt.

God brengt een ommekeer in de situatie van Israël, soms wil Hij dat ook doen in jouw situatie. Soms wil God jouw situatie oplossen, jouw praktische noden oplossen. De reden dat het ‘soms’ is, is dat we niet altijd het meeste leren door het oplossen van de situatie. God wil de situatie omkeren, vooral de situatie van jouw hart. Hij wil dat jouw hart gericht wordt op Hem, dat jouw hart Hem liefheeft. Het doel is namelijk niet om jouw situatie altijd maar op te lossen. Het doel is Hem liefhebben (Mattheüs 22:37-39).

Het hart

Een veelgehoord ‘advies’ is om je hart te volgen, ook in de kerk wordt dat gezegd. God zegt iets heel anders over je hart, namelijk dat het ongeneeslijk ziek is (Jeremia 17:9-10). Dat is het hart dat we dus niet moeten volgen; en dat is wat we wel zien in het geval van Israël. Ze volgden hun zondige harten, waardoor ze in een verschrikkelijke situatie zaten en daarin verschrikkelijke keuzes maakten. God volgen, Zijn wetten in acht nemen was niet waar ze aan dachten. Ze waren alleen bezig met hun eigen wil, hun eigen ding, etc.

God wil het hart veranderen, God wil een ommekeer in de situatie van hun hart. Hij wil dat de mens leert vertrouwen op Hem, i.p.v. op mensen (Jeremia 17:7-8). Dat is waar echte wijsheid te vinden is, waar rust en vrede te vinden is, ook als je situatie verschrikkelijk is en blijft. Ook als je leven niet is zoals je het zelf wil kan je rust en vrede hebben in God. Je kan keuzes maken naar Zijn wil, ook als de wereld om je heen in lijkt te storen, als er niks goed gaat. Juist dan heb je het nodig dat God de situatie van jouw hart omdraait naar Hemzelf.

Luisteren naar Hem

Het is ontzettend belangrijk om naar God te luisteren, om Zijn Woord te horen en te doen (Jakobus 1:22). Juist in lastige situaties is het belangrijk om Gods Woord tot je te nemen, te lezen, zodat je zal groeien naar het evenbeeld van Jezus Christus. Ook in geweldige situaties, waarin het leven goed is, waarin je God ziet werken, etc. ook dan is het belangrijk om te leven naar het Woord. Het is altijd belangrijk om te luisteren naar Hem, om te leven naar Hem. God brengt een ommekeer in je hart, dat is wat je in elke situatie nodig hebt.

Lees je Bijbel, bid, ga naar een goede kerk; doe de dingen die nodig zijn om te leven naar Gods wil. Maak de keuze om Hem na te volgen, om te luisteren naar Zijn stem. Kies ervoor om God verandering in je hart te laten brengen, zodat je zal leven naar Zijn wil, in plaats van naar je eigen wil. Alleen Zijn wil is goed voor jou, alleen Zijn wil is wat jouw leven nodig heeft. Vertrouw op Hem, ook als je situatie, je gevoel en de wereld iets anders zeggen. Kies voor God, geef je leven continu over aan Hem en weet dat Hij van jou houdt.

Als je vragen hebt, schroom niet om ze te stellen.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69