Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 God spot met alle wetten - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“De man Gods zei: Waar is het gevallen? En toen hij hem de plaats aangewezen had, sneed hij een stuk hout af, wierp het ernaartoe en deed het ijzer bovendrijven.” (2 Koningen 6:6) Elisa doet hier iets wat tegen alle natuurkundige wetten in gaat. De ijzeren kop van een bijl was in het water gevallen, waardoor een leerling-profeet die bijl niet meer terug kon brengen. Elisa gooit hout in het water en het ijzer komt omhoog drijven; God spot met alle wetten, natuurkundige wetten. God kan alles.

God spot met alle wetten

De natuurkunde zegt dat doordat de dichtheid van het ijzer groter is dan van het water, het ijzer zal zinken. Dat is hoe de wereld logisch in elkaar zit, dat is hoe God de wereld ontworpen heeft. En toch kiest God er soms voor om die wetten (tijdelijk) te doorbreken. God spot met alle wetten van de natuurkunde, als Hij ijzer naar boven laat komen. Helemaal als dat komt doordat er hout naartoe gegooid wordt; hout heeft geen magnetische kracht met ijzer. God doet hier iets dat totaal belachelijk is vanuit natuurkundig perspectief.

En toch is dit waarheid; Gods Woord is waarheid (Johannes 17:17). Je mag dankbaar zijn voor de schepping, dankbaar zijn voor de orde die God in de schepping gestopt heeft. God heeft de schepping logisch en grotendeels voorspelbaar gemaakt. Newton’s 3e wet zegt dat elke actie een gelijke en tegengestelde reactie heeft; dat is voorspelbaar in de schepping. En toch spot God soms met die wetten wanneer Hij bovennatuurlijk ingrijpt. Toch kiest God er soms voor om dingen anders te doen dan bij de rest van de schepping.

Gods wet

God zal nooit spotten met Zijn eigen wet; die wet zal Hij altijd volgen. Psalm 19 leert dat Gods Woord, Gods wet, perfect is. Hij zal die wetten dus nooit overtreden. Maar in het geval dat Hij kiest om een wonder te doen, kan Hij de wetten van de natuurkunde overtreden. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat God dingen kan doen die niet te snappen is voor de mens. God kan dingen doen op een manier die niet past in het denkkader dat mens-eigen is. Door de wetenschap heeft de mens allerlei vaste denkpatronen; God denkt anders.

Jesaja 55:8-9 laten zien dat Gods wegen hoger zijn dan die van de mens. God denkt heel anders, omdat Hij andere mogelijkheden heeft dan de mens. Hij schiep alles door te praten; er is geen mens die dat kan. God spot met alle wetten door Jezus uit de dood op te laten staan; Hij gaat tegen allerlei wetten in door de zon stil te laten staan (Jozua 10). God kan zoveel meer dan de mens denkt, zoveel meer dan jij voor mogelijk houdt. Laat Hem dan ook God zijn, laat Hem anders doen dan jij verwacht.

Gods manier

De manieren die Hij heeft om te handelen, zijn oneindig veel meer dan de mens kan bevatten. Hij is zoveel groter dan een mens kan bedenken. Ieder mens moet leren accepteren dat God anders is, groter is, dingen kan die de mens niet eens kan bedenken. Dat is Wie God is, dat is hoe groot God is. Dat is hoeveel beter Hij is dan de mens en dat is waarom een situatie zich voor kan doen zoals bij Elisa. God spot met alle wetten, omdat Hij dat kan. God gaat tegen de natuur in die Hij gemaakt heeft, als het past in Zijn plan.

Hij doet wat Hij wil, hoe Hij het wil. Hij is volledig soeverein (Handelingen 4), Hij heeft van niemand goedkeuring nodig, ook niet van jou. God spot met alle wetten als dat past in Zijn plan, als dat nodig is om Zijn wil gedaan te krijgen. Niks in de natuur kan Hem tegenhouden, niks kan Hem weerhouden van Zijn wil zien gebeuren. Dat betekent ook dat jij mag leren om God op Zijn manier te laten werken, dat je mag leren dat God soms dingen doet die tegen alle logica in gaan. Hij doet wat Hij weet dat goed is; Hij doet wat Hij weet dat nodig is. En dat past niet altijd in de denkkaders van de mens, maar het is wel beter dan wat de mens kan bedenken.

Vertrouw jij God zo, dat Hij mag doen wat Hij wil, op Zijn manier en op Zijn tijd? Of moet God voldoen aan jouw standaard, aan jouw plan, op jouw tijd en manier? Als dat jouw gedachten zijn, vraag je dan af wie er in jouw hoofd God/god is. Laat God Zijn wil doen, want Hij weet en kan alles beter.

Voor vragen kan je contact opnemen.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69