Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Het karakter van een man van God - Calvary Chapel Haarlemmermeer

Door de Bijbel heen zien we voorbeelden van mannen en vrouwen die een karakter hebben dat God blij maakt. David was iemand met het karakter van een man van God (Handelingen 13:22). Hij maakte veel fouten (zie Psalm 51), maar was toch een man naar Gods hart. Een van de belangrijkste redenen hiervoor, was zijn geloof in God. Dit wordt heel duidelijk in 1 Samuel 17.

David en Goliath

In 1 Samuel 17 lezen we het bekende verhaal van David en de strijd met Goliath. De Filistijnen voerden oorlog tegen Gods volk, namen terrein van Israël in (vers 1) en stuurden hun machtigste man (vers 4-10). De reactie van Gods volk, geleid door Saul, was angst (vers 11) en wegrennen (vers 24). Middenin dit verhaal komen we de jonge David tegen. Hij was de jongste van 8, hoedde de schapen van zijn vader en deed wat zijn vader vroeg.
Israël en Saul zagen een man van 3 meter die tegen hen wilde vechten, David zag dat de strijd aan God was (vers 47). Israël en Saul keken naar en vertrouwden op wapens (vers 38), David vertrouwde op God (vers 48). Gods volk en Saul haalden de overwinning niet, David geleid door God wel (vers 50).

David en het karakter van een man van God

Wat zorgde er nou voor in dit verhaal dat David een man naar Gods hart was? Ten eerste was David trouw, juist ook in de kleine dingen. David hoedde de schapen van zijn vader, wat hij bleef doen toen hij ook aan het hof van de koning diende (vers 15). Noch het dienen aan het hof, noch het gezalfd zijn tot koning (1 Samuel 16:13) zorgde ervoor dat David arrogant werd. Hij bleef doen wat zijn vader wilde.
Ten tweede had David een persoonlijke relatie met God opgebouwd. Hij sprak over God bij Zijn voornaam Jehova (vers 37). In de stilte, in het privé had David God leren kennen. Hij had geleerd op God te vertrouwen in het privé (vers 34-37), waardoor hij God ook vertrouwde in het openbaar. Davids karakter was het karakter van een man van God, doordat hij God kende en vertrouwde.

Karakter bouwen

De enige manier om echt het karakter van een man van God (of vrouw) op te bouwen, is tijd met God doorbrengen. Alles aan David laat zien dat hij van God hield. Hij hield van aanbidden, hij hield van dansen voor God. David hield van Gods Woord (Psalm 119), hij wilde Gods tempel bouwen. Zoveel aan Davids leven was op God gericht, dat hij het karakter van een man van God kreeg.
God bouwde dit karakter in hem op, Hij veranderde David naar een man met wie Hij blij was. Als jij en ik dit ook willen, is tijd met God doorbrengen de enige manier. Bidden, Bijbel lezen, naar de kerk gaan, tijd met christenen doorbrengen, preken luisteren, christelijke muziek luisteren. Dit is niet alles, maar dit is hoe we God beter leren kennen en door Hem beïnvloed worden. God wil jou en mij het karakter van een man van God geven, de vraag is of jij en ik Hem de tijd willen geven die Hij daarvoor wil hebben.

Als je hier vragen over hebt, neem contact met ons op.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69