Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Houd stand - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“Maar Mozes zei tegen het volk: Wees niet bevreesd, houd stand, zie het heil van de HEERE dat Hij vandaag nog voor u zal bewerken! Want de Egyptenaren die u vandaag ziet, zult u tot in eeuwigheid niet meer terugzien.” (Exodus 14:13) Israël zit nog steeds op dezelfde plek, bergen aan de ene kant, de Rode Zee aan de andere kant. Vorige week hebben we gezien dat God zei ‘wees niet bang’, vandaag gaat God het volgende stuk leiding geven: houd stand.

Houd stand

Israël was bang, ze riepen het uit naar God (Exodus 14:10) en klaagden tegen Mozes (Exodus 14:11). Blijkbaar werden ze onrustig, gingen ze in de rondte rennen, op zoek naar een oplossing voor hun situatie; want God zei tegen hen ‘houd stand’. Letterlijk staat daar in het Hebreeuws ‘blijf stilstaan’. Israël was aan het rennen, vliegen, plannen aan het maken, kortom men was in paniek. En voor het oog was daar alle reden toe, en toch zegt God dat ze stil moeten staan. Psalm 46:11 zegt eigenlijk hetzelfde “Geef het op en weet dat Ik God ben;”.

Als mensen hebben wij de neiging om zelf te gaan rennen, zelf oplossingen te willen bedenken, zelf de situatie onder controle te hebben/krijgen. En dat is precies het punt waar God wil dat Israël in leert, ze moeten alles aan Hem overgeven. Israël moest leren om stil te staan en naar God te gaan. Niet bang zijn, en stoppen met rennen en vliegen. Dat was het devies voor Israël in deze onmogelijke, levensbedreigende, overweldigende situatie.

Geldt vandaag ook

In onze huidige tijd, met alle impact die er nu is op relaties, de economie, etc. door het virus dat rondgaat en alle maatregelen die getroffen worden, is het gevaar dat wij ook gaan rennen. Het gevaar is dat wij ook zelf plannen gaan maken om de situatie op te lossen, uit de situatie te komen, etc. Net als Israël zouden we dan voorbij gaan aan het belangrijkste dat we kunnen doen: niet bang zijn en stil staan; ‘wees niet bang’ en ‘houd stand’. Dat is Gods weg, dat is Gods manier, dat is de manier voor de christen om door het leven te gaan.

De houding die God hier aan Israël wil leren, is een houding van volledige afhankelijkheid. God wilde Israël op deze plek hebben, zodat Hij kon laten zien dat Hij groter was dan hun vorige leiders. Israël was een slavenvolk, ze waren gewend afhankelijk te zijn van Egypte. Ze waren gewend voor hun alles naar Egypte te kijken, i.p.v. naar God. Door hen in deze situatie te brengen wilde God Israël leren om hun vertrouwen op God te stellen, om afhankelijk van Hem te zijn. God had een oplossing voor de situatie, vóór Israël in de situatie kwam; ze moesten alleen op Hem vertrouwen.

God vertrouwen

En dat is precies het punt waar het advies ‘houd stand’ om draait, vertrouwen. Israël vertrouwde God niet (meer), Israël leefde niet meer in volledige afhankelijk van God. Ze waren op anderen gaan vertrouwen, maar vooral niet op God. Dat is ook een groot gevaar voor ons, in onze moderne maatschappij. Op het moment dat er iets gebeurt, ziekte, baan kwijt, we verliezen iets/iemand, vallen we vaak niet als eerste terug op God. Vaak gaan we zelf dingen regelen, kijken we naar alle moderne techniek die we hebben, etc.

Dat laat zien dat ons vertrouwen in God toch niet zo groot is als dat we denken. Voor de duidelijkheid, God heeft ons techniek, doctoren, etc. gegeven; daar mogen we gebruik van maken. De vraag is alleen of we vertrouwen op die techniek, doctoren en andere middelen, of dat we onwankelbaar vertrouwen op God. ‘houd stand’ vraagt om een diepgeworteld vertrouwen op God, zeker als er een gewapende vijand aan komt en je geen ontsnappingsroute hebt. Dan betekent stil staan óf je dood, óf dat God ingrijpt en je redt. Vertrouw jij God? Houd jij stand, sta jij stil en vertrouw je God, in elke situatie?

Als je vragen hebt, neem gerust contact met ons op.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69