Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Ik ben de HEERE - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“U moet Mijn geboden in acht nemen en ze houden. Ik ben de HEERE.” (Leviticus 22:31) God is Israël aan het onderwijzen over hoe ze heilig horen te zijn, heilig horen te leven voor Hem. Het hele boek Leviticus is erop gericht om Israël te leren heilig te leven voor God. De belangrijkste reden die God geeft voor hun heiligheid, is dat Hij heilig is. De belangrijkste reminder die God hen geeft, is ‘Ik ben de HEERE’.

Ik ben de HEERE

Dit statement is zo ontzettend krachtig; in het Hebreeuws wijst dit op YHVH, Gods persoonlijke naam. Wie God is, is de reden dat Israël hoort te doen wat ze doen. Gods identiteit hoort ervoor te zorgen dat ze ook laten wat niet naar Gods wil is. Wie God is hoort alles te bepalen van wat Israël doet. Hetzelfde geldt voor ons christenen, Gods statement ‘Ik ben de Heere’ hoort ons nog steeds te leiden in de dagelijkse keuzes die we maken.

Onze focus hoort op God te zijn (Psalm 121), we horen alles voor God te doen (Kolossenzen 3:23), we horen God lief te hebben met alles wat we hebben (Mattheüs 22:37). Al die dingen zijn gebaseerd op Wie God is, op Zijn karakter. Ik ben de Heere is de reminder die we nodig hebben om onze ogen op God te richten. Door je te richten op Wie God is, ga je je situatie in perspectief plaatsen; het perspectief van Wie God is. Dat is de enige manier om dingen juist te zien.

Juiste blik

Alleen God is groter dan alles dat er op ons af komt, alleen God is sterker dan alles. Hij is de Enige Die alles weet (1 Johannes 3:20), alles kan (Jeremia 32:17), alles ziet (Hebreeën 4:13). Doordat Hij is Wie Hij is, is het belangrijk dat we onze blik op Hem richten. Om te weten wat wel en niet te doen, moeten we op Hem zien, op niks anders. Dat is christen-taal, voor in elke situatie kiezen om alles aan Hem over te geven, in alles op Hem te vertrouwen en daar elke keer weer voor kiezen.

Israël was net uit Egypte bevrijd, hun denken zat nog volledig vast in de slavernij die ze daar hadden meegemaakt. Hun blik moest veranderd worden van afgoden, zonde en slavernij, naar ‘Ik ben de HEERE’. Ze moesten gaan leren afhankelijk te zijn van God, ze moesten leren luisteren naar God. In alles moest God hun nummer 1 worden, zodat ze een juiste blik op elke situatie zouden hebben.

Reminder

Om die reden herhaalt God continu dat Hij de Heere is, dat Hij hun God is. Hij is de God Die alles kan en wil zijn die Israël nodig heeft (Exodus 3:14). Diezelfde God belooft in Hebreeën 13:8 dat Hij nooit veranderen zal, dat Hij altijd Dezelfde zal zijn. Dat is de God Die van jou houdt, die voor jou klaar staat. Dit is de God Die Zijn Zoon voor jou gaf (Johannes 3:16), de God Die liefde is (1 Johannes 4:8).

Deze God wil dat jij, christen, nog steeds rein en heilig voor Hem leeft (1 Petrus 1:16). Dit is de God Die wil dat jij leeft naar de nieuwe schepping die je bent (2 Korinthe 5:17), de God Die jou vrij maakt. Luister naar Zijn stem wanneer Hij zegt: ‘Ik ben de HEERE’. Herinner je dan Wie Hij is, wat dat betekent; als je het niet weet, lees je Bijbel. Als je vergeten bent Wie God is, doorzoek de Bijbel, luister naar goede preken over Wie Hij is. Zorg dat je God beter en beter leert kennen. Alleen door jezelf continu te herinneren aan het feit dat Hij de Heere is, zal je blik juist zijn en zal je geleid door de Geest juiste keuzes maken.

Leef jij naar Gods statement, ‘Ik ben de HEERE’? Zet dit statement jou aan tot gehoorzaamheid aan God? Weet jij wie deze Heere is? God wil gekend worden, daarom gaf Hij Zijn Zoon, Zijn Woord, etc. Leer Hem (beter) kennen, zodat je in elke situatie zal doen wat tot Zijn eer is; dat is namelijk ook wat goed voor jou is.

Als je vragen hebt, stel ze gerust.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69