Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Ik wil - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“En Achab sprak tot Naboth: Geef mij uw wijngaard, dan kan die mij tot moestuin dienen. Hij ligt immers vlak naast mijn huis. Dan geef ik u in plaats daarvan een wijngaard die beter is dan deze, of, als het goed is in uw ogen, geef ik u de waarde ervan in geld.” (1 Koningen 21:2) Koning Achab was een slechte koning, hij deed alles dat God verboden had. Hij deed alles wat hij zelf wilde en daar moest alles voor wijken. Hij wilde een wijngaard hebben en die kreeg hij niet. ’Ik wil’ kan zo gevaarlijk zijn, zeker als alles daarvoor moet wijken.

De wijngaard

Achab kreeg de wijngaard niet (1 Koningen 21:3), vertelde alles aan zijn vrouw (1 Koningen 21:4-6), waarop zijn vrouw aan de slag ging. De vrouw van Achab was Izebel, de slechtste koningin die Israël ooit gehad heeft. Zij zette Achab en de rest van het volk aan tot afgoderij, andere goden aanbidden dan God. Bij haar was ‘ik wil’ ook belangrijker dan alles. Zij liet op een heel achterbakse manier Naboth, de eigenaar van de wijngaard, vermoorden (1 Koningen 21:9-14).

Het verlangen van Achab, het verlangen naar iets hebben, kostte Naboth zijn leven. Het willen van dingen is niet verkeerd, voor de duidelijkheid, het gaat er om dat wanneer jouw verlangen belangrijker wordt dan al het andere, dat er dan een issue is. ‘Ik wil’, dat doorslaat naar ‘ik moet en ik zal’, is een groot probleem. Dit is ook iets waar jij als christen voor moet waken. In dit leven gaat het niet om jouw wil, het gaat om God.

‘Ik wil’ vs Gods wil

Een van de problemen met ‘ik wil’, is dat onze verlangens vaak tegen Gods wil in gaan. Gods wil is het beste dat je kan overkomen. Hij weet wat goed is (1 Johannes 3:20), Hij weet beter dan jij wat goed is. Zijn wil is ook beter dan de verlangens van de mens. Dat is de reden dat Jezus het volgende zei: “Vader, als U wilt, neem deze drinkbeker van Mij weg; maar laat niet Mijn wil, maar de Uwe geschieden.” (Lukas 22:42). Jezus wilde niet zijn eigen verlangens, maar de wil van God de Vader; dat was het beste.

En dat hoort jouw en mijn houding ook te zijn. Waar jij naar verlangt, komt te vaak niet overeen met Gods verlangens, Gods Woord. Te vaak gaat dat puur en alleen om jou en jouw verlangens, in plaats van dat wat jij verlangt op God gericht is. Het grootste probleem van jouw en mijn wil, is dat die egoïstisch is; alles draait om mij, om jou. We willen alleen dingen die voor ons goed zijn, i.p.v. dingen waar God blij van wordt.

Doel van de mens

De mens is gemaakt om God te eren (Jesaja 43:7), dat is het doel van jouw leven, van mijn leven. ‘Ik wil’ komt daar eigenlijk nooit mee overeen, onze verlangens staan God eren in de weg. Want wat wij willen is niet op God gericht. “Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, (…)” (2 Timotheüs 3:2) Paulus haalt dit niet aan als iets dat goed is, dit staat in een lijst met “onheilig, wreed” en “meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God.” (2 Timotheüs 3:4) God wil niet dat we voor onszelf leven, Hij wil dat we voor Hem leven. Voor Hem leven is het allerbeste leven dat je je kan wensen.

Jouw doel in het leven is God eren. Dat doe je door Hem lief te hebben met alles wie je bent, door discipelen te maken, heilig te leven, etc. Geen van deze dingen is mogelijk als jij vastzit in ‘ik wil’, in jouw verlangens; Gods verlangens moeten regeren in jouw leven. Dat is de enige manier om te leven op Gods manier, om te worden als Jezus. Het gaat niet om van jezelf houden, het gaat om van Jezus houden. Het gaat niet om jouw verlangens, het gaat om Gods wil. Niet luisteren naar jezelf, luisteren naar de Heilige Geest.

Dat is waarvoor je gemaakt bent, dat is het beste leven dat je kan leven. God kan en wil jou gebruiken tot Zijn eer, de vraag is of jij Zijn wil wilt leven, of dat jouw willen in de weg zit. Wat wil jij?

Als je vragen hebt, neem contact met ons op; we praten graag met je.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69