Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Niet buigen voor afgodsbeelden - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is.” (Deuteronomium 5:8) Bij het herinneren van Israël aan Zijn geboden, is God de hele 10 geboden aan het herhalen. Hij is aan de nieuwe generatie aan het uitleggen hoe Hem te behagen. Het 3e gebod is dat Israël geen beelden mag maken van dingen, en die niet mag aanbidden. Hij wil dat Israël niet gaat buigen voor afgodsbeelden.

Niet buigen voor afgodsbeelden

In de tijd dat deze wetten gegeven werden waren er overal goden. Afgoden waren per land, zelfs per regio verschillend. Al deze goden waren ook zichtbaar, in het feit dat ze allemaal beelden hadden die aanbeden werden door de lokale mensen. Dat was precies wat God, de God van Israël, niet wilde. Hij wilde dat Israël niet ging buigen voor afgodsbeelden, Hij wilde dat Israël alleen Hem zou dienen en aanbidden.
Wanneer er in het Oude Testament gesproken wordt over neerbuigen, gaat het om aanbidding, om overgave. Dat is wat Israël voor God moest doen, want Hij is “een na-ijverig God” (Deuteronomium 5:9). Daarmee wil God zeggen dat Hij het niet toestaat dat Zijn kinderen iemand anders aanbidden, Hij wil ons volledig voor Zichzelf hebben. De reden hiervoor is niet dat God egoïstisch is, of dat Hij bevestiging nodig heeft, o.i.d. Nee, God weet dat dit het beste is voor ons, en omdat Hij zo ontzettend veel van ons houdt, leidt Hij Zijn volk op dat pad.

Afgodsbeelden?

Waar afgodsbeelden in de tijd van Israël heel normaal waren, zijn die dat tegenwoordig op een andere manier. Kijk maar naar de Buddha-beeldjes, de Hindoeïstische beelden, de dromenvangers, etc. maar ook afbeeldingen van beroemdheden, sporters, BN’ers, etc. Van al die mensen zijn er overal afbeeldingen, die vaak ook aanbeden worden. Die aanbidding is vaak niet op dezelfde manier als in de tijd van Israël, maar men spendeert wel het merendeel van hun tijd, geld en energie aan de personen op die afbeeldingen. Dat is afgoderij en dat is precies wat God niet voor Zijn volk wil.

De kerk is Gods aangenomen volk (Romeinen 8), we zijn Zijn kinderen. Dat betekent dat God voor Zijn kerk ook iets anders wil dan het buigen voor afgodsbeelden. Hij wil dat we onze knieën alleen buigen voor Jezus, omdat Hij God is (Filippenzen 2). Als kerk horen we onze harten, onze motieven, waar we onze tijd, geld en energie aan besteden goed te onderzoeken. We moeten namelijk zeker weten dat we niet buigen voor afgodsbeelden, zij het digitale beelden; God heeft namelijk iets veel beters voor ons. Hij wil dat we alleen voor Hem buigen, want Hij is alle aanbidding waard.

Aanbidding

Wij mensen zijn heel snel geneigd om iets/iemand te gaan aanbidden. We vergeten heel snel Wie God is, wat Hij gedaan heeft; we gaan heel snel achter iets/iemand anders aan. Daarin zijn wij geen haar beter dan Israël, dat al heel snel het gouden kalf aanbad (Exodus 32). Jij, christen, moet je biddend afvragen of jij bezig bent met buigen voor afgodsbeelden, of er afgoden in jouw leven zijn. Dat is namelijk iets dat je af kan houden van het volledig volgen van Jezus Christus, iets dat je kan weghouden bij God de eer geven die Hem toekomt.

Leg je leven bij Hem neer, vraag aan God of er dingen in jou zijn die niet naar Zijn wil zijn (Psalm 139:23-24). God wil jou helpen en leiden om Hem alleen te aanbidden, want dat is het allerbeste voor jou. Dat is wat jouw ogen op Hem gericht houdt (Psalm 121), dat is hoe jij groeit als christen. Als jij stopt met buigen voor afgodsbeelden en alleen nog buigt voor God, dat is hoe je gaat leven naar Zijn wil, dat is hoe God jouw leven wil zien. Maak vandaag die keuze, vraag God om leiding hierin en Hij zal je helpen.

Als je vragen of opmerkingen hebt, neem gerust contact op.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69