Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Ontzag voor Gods Naam - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.” (Deuteronomium 5:11) Nadat de eerste generatie Joden de wet had gehad, moest de 2e generatie de wet nog een keer horen. De eerste generatie was gestorven in de woestijn, door hun ongehoorzaamheid aan God. De nieuwe generatie moest de wet horen, zodat ze de wet konden gehoorzamen. Het 3e gebod was gericht op ontzag voor Gods Naam.

Gods Naam

Tegenwoordig weten we dat namen betekenis hebben, maar is dat vaak niet wat we belangrijk vinden bij het uitzoeken van een naam. In de tijd dat Deuteronomium geschreven werd, zei de naam van een persoon iets over het karakter en de identiteit van de persoon. Met dat in het achterhoofd was het voor de Israëlieten duidelijk dat ze de Naam van God correct moesten gebruiken, dat ze ontzag voor Gods Naam moesten hebben. Ze moesten Gods Naam, en daarmee God Zelf, met ontzag behandelen.

Het was namelijk makkelijk om Zijn Naam met minder ontzag te gebruiken dan dat Hij verdient. Het is heel makkelijk om iets te zeggen ‘in Gods Naam’, om te zeggen dat je ‘God navolgt’. Terwijl dat eigenlijk niet waar is, en je je eigen wil doet. De Naam van God vol ontzag gebruiken is een belangrijk iets, het laat zien dat je doorhebt Wie God is en dat Hij een bepaalde mate van ontzag verdient. Ontzag voor Gods Naam laat onderworpenheid aan God zien, aan Wie Hij is; omdat je Zijn Naam erkent als deel van Zijn karakter.

Ontzag voor Gods Naam

In de maatschappij van vandaag de dag worden namen niet zo serieus genomen als vroeger. Toch staat deze opdracht van God ook voor vandaag; juist vandaag horen we ook ontzag voor Gods Naam te hebben. Te vaak wordt ‘Jezus’ gezegd als er iets mis gaat, als een scheldwoord. Te vaak worden er dingen ‘in Gods Naam’ gedaan, terwijl die dingen niet op God gericht zijn. Er zijn te veel mensen die zeggen ‘in God’ te geloven, maar er dan op geen enkele manier naar leven. Dit zijn een paar voorbeelden van hoe we vandaag de dag Gods naam zonder ontzag gebruiken.

De uitdaging ligt voor ons op hetzelfde vlak als voor Israël: God kennen. Door God te kennen, ga je beseffen dat Zijn Naam iets over Zijn karakter en identiteit zegt. Zijn Naam is wat Hem anders maakt dan andere goden, Zijn naam is het waard om vol ontzag gebruikt te worden. God verdient het dat we vol ontzag richting Hem handelen, want Hij is de Schepper van hemel en aarde (Nehemia 9:6). Hij verdient ons ontzag, zeker ook in het gebruik van Zijn Naam.

Waar heb jij ontzag voor?

Christen, jouw leven hoort God te eren (Jesaja 43:7), dat is het doel van jouw leven. Als jij ontzag voor God hebt, zal dat bepalen hoe jij jouw leven inricht, welke keuzes je maakt. Ontzag voor Gods Naam zal ervoor zorgen dat je zal willen leven naar Wie Hij is, dat je van Hem zal willen getuigen naar de wereld om je heen. Door Hem te kennen zal je meer en meer gaan zien, liefhebben en leven naar Zijn wil. God wil ook dat jij Hem kent (Jeremia 9:23-24), Hij wil dat je weet Wie Hij is. Hij wil dat je weet wat Zijn Naam over Hem zegt. Ken jij Hem?

Als christen behoort jouw leven aan God, je bent door Hem duur gekocht (1 Korinthe 6:20). Jouw leven hoort volledig in Zijn dienst te staan; ontzag voor God Naam is een belangrijk onderdeel daarvan. Ontzag voor Wie Hij is, wat Hij kan, wat Hij gedaan heeft, etc. horen allemaal bij het Hem kennen. Door Hem te kennen ga je zien hoe geliefd je bent, hoe veel je van Hem mag houden; je mag zien dat er zoveel meer is dan de wereld je te bieden heeft. En dat begint allemaal bij ontzag voor Gods Naam. Waar heb jij ontzag voor?

Voor vragen en opmerkingen kan je contact met ons opnemen.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69