Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Slaaf van lust - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“En Achab zei tegen Elia: Hebt u mij gevonden, mijn vijand? Hij zei: Ik heb u gevonden, omdat u uzelf verkocht hebt om te doen wat slecht is in de ogen van de HEERE.” (1 Koningen 21:20) Koning Achab had net een nieuwe wijngaard verkregen, door iemand te vermoorden. Dit is duidelijk iets dat niet mag, waardoor God een oordeel uitsprak over Achab. Het enige dat Achab ziet, is iemand die in de weg staat van wat hij wil hebben. Achab was een slaaf van zijn lust, ben jij een slaaf van lust?

Jezelf verkocht

Achabs leven werd gekenmerkt door 1 ding: hij deed wat hij zelf wilde. Het maakte Achab niet uit wat andere mensen, maar vooral niet wat God daarvan vond. Hij deed wat hij wilde; ongeacht wat het Woord van God daarover zei. En dat maakte hem een slaaf van lust, een slaaf van alles dat er in zijn hart op kwam. Dit is een verschrikkelijke positie om in te zitten, want zo je lusten dienen betekent dat het nooit genoeg is, nooit goed genoeg, er is altijd meer. Daarnaast is dit niet wat God voor ogen heeft bij Zijn kinderen, Zijn volk, etc.

Jezus zei in Johannes 8:34 dat iedereen die zondigt een slaaf van de zonde is. Dat is de situatie van Achab, dat is mogelijk ook jouw situatie. Zelfs als christen kan je nog leven als slaaf van de zonde, slaaf van je eigen lust. Als zonde in jouw leven regeert, als zonde de overhand heeft over God volgen, Zijn wil doen, Bijbel lezen en bidden, etc. dan heb je een probleem.

Het goede nieuws is dat je niet zo hoeft te leven als christen, er is vrijheid in Christus (Galaten 5:1). Vrijheid van zonde, je verleden, etc.; vrijheid van alles dat je kan onderdrukken. In dit leven zullen we nooit vrij zijn van de aanwezigheid van de zonde, maar Jezus heeft de kracht en consequentie van de zonde gebroken. De vraag is dan alleen, hoe werkt dat? Hoe leef je in die vrijheid, i.p.v. als een slaaf van lust?

Geen slaaf van lust

Johannes 8:31-32 laat zien wat de weg is: “Jezus dan zei tegen de Joden die in Hem geloofden: Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen, en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken.” Het stuk uit dit gedeelte waar we ons op richten vandaag is “de waarheid zal u vrijmaken.” Dit is geen oproep van Jezus om altijd maar de waarheid te spreken; dit gaat veel verder, Jezus heeft het hier over vrijheid van de gevolgen van zonde, over eeuwig leven. Jezus spreekt hier over leven naar Gods wil, i.p.v. leven naar je vlees.

De enige manier is door de waarheid, Gods waarheid. Gods waarheid staat in Zijn Woord, en Jezus is dat Woord. Wat Jezus zegt, is dat Hij de enige weg is naar leven in vrijheid. Als jij een slaaf bent van je eigen lust (eten, gamen, porno kijken, gokken, alcohol, drugs, etc.), is Jezus de enige weg naar vrijheid. Hij alleen kan je vrij maken, Hij alleen kan je veranderen, Hij alleen kan je op de juiste weg zetten.

Hoe werkt dat, wat moet je doen?

Het is gelukkig heel eenvoudig, “Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.” (Johannes 8:36). Vraag Jezus om je vrij te maken, dan zal Hij je vrij maken. Geloof in Jezus, geef je leven volledig aan Hem en Hij zal je vrij maken. Dit vereist dat je hetzelfde denkt over zonde als Jezus, de Bijbel noemt dat bekering, want alleen als je net als Jezus vindt dat iets zonde is, vind je ook dat je ervan bevrijd moet worden. Vraag God om jou te laten zien wat zonde is, zodat Hij je vrij kan maken.

Vrij van het slaaf van lust zijn is geweldig, want dat betekent dat je kan leven voor God. En dat is het beste leven dat je kan leiden, een leven waarin Hij leidt. Deze keuze maken, zal echter niet betekenen dat je in 1x van alles af bent. Romeinen 7 laat zien dat er een continue strijd in ons zal zijn. Ons vlees, onze zondige verlangens, zullen continu terug willen naar de oude situatie. Daar mag je biddend tegen strijden, door dit continu aan God te geven. Laat Hem de strijd strijden, want Hij is sterker. Hij wil niet dat je leeft als slaaf van lust, Hij wil dat je als Zijn kind leeft.

Leg je leven in Zijn handen, leef voor Degene Die oneindig veel van je houdt. Laat Hem je vrij zetten van de zonde, van het zijn van een slaaf van lust; en laat Hem je tot Zijn kind maken. Gods waarheid zal je vrij zetten, leer die waarheid kennen in en door de Bijbel heen. Je zal gaan zien hoeveel beter het is om Gods kind te zijn dan slaaf van lust.

Als je vragen hebt, neem gerust contact met ons op.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69