Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Spreek het goede - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“De bode nu die Micha was gaan roepen, sprak tot hem: Zie toch, de woorden van de profeten zijn eenstemmig in het voordeel van de koning. Laat toch uw woord als het woord van een van hen zijn, en spreek het goede.” (1 Koningen 22:13) Micha werd voor de koningen van Israël en Juda gebracht. Deze koningen wilden een stuk land veroveren op de Syriërs en hadden besloten dat ze God wilden vragen of dit een goed idee was. Alle ‘profeten’ zeiden dat het een goed idee was, nu moest alleen Micha nog spreken. Hij kreeg het dringende advies van een bode van de koning: ‘spreek het goede’.

Spreek het goede

De bode dacht misschien aardig te zijn voor Micha en hem te ‘helpen’ met dit advies. Hij zei tegen Micha dat hij ‘in het voordeel van de koning’ moest spreken; oftewel zeg wat de koning wil horen.

‘Spreek het goede’ werd op die manier gedefinieerd voor Micha. De koning van Israël, Achab, was gewend om te horen wat hij wilde horen; Micha was gewend om de woorden van God te spreken. Die twee dingen kwamen vaak niet overeen, vandaar dat Achab niet graag om de raad van Micha vroeg (1 Koningen 22:8).

Micha stond voor een belangrijke keuze, een keuze die elke christen hoort te kennen: spreek het goede, is dat wat God zegt of wat de mens wil horen? Heel vaak verschillen die dingen namelijk, God zegt dingen die de mens niet altijd leuk vindt om te horen. Tegelijkertijd wil de mens vaak dingen horen die niet goed zijn voor de mens. De vraag is wat beter is: waarheid die niet altijd leuk is, of leuke woorden die niet waar zijn?

Waarheid

Johannes 17:17 laat zien dat Gods Woord waarheid is. De Bijbel is waar we objectieve waarheid kunnen vinden; over de aarde, dieren, natuur, maar ook over de mens. God kan niet liegen (Titus 1:2), Hij zal altijd de waarheid spreken; tegelijk is God liefde (1 Johannes 4:8), dus zal alle waarheid die Hij spreekt in liefde gesproken worden. De keuze die wij hebben is ten eerste of we God en de waarheid accepteren, of dat we zelf willen bepalen wat we horen? De tweede keuze is of wij waarheid spreken, of wat mensen willen horen? Spreek het goede, wat mensen willen, of wat God wil?

God wil dat wij de waarheid spreken (Spreuken 12:22), Zijn waarheid die leven geeft. Die waarheid is niet altijd leuk om te horen, maar wel wat de mens nodig heeft. We hebben het nodig om te horen dat we zondaars zijn (1 Johannes 1:8), die onszelf niet kunnen redden. Ieder mens heeft het nodig om te weten dat we oneindig geliefd zijn door God, Die Zijn eigen Zoon voor ons gaf (Johannes 3:16). Dat is waarheid, eeuwige waarheid, waar we wat mee kunnen.

Wat kies jij?

De vraag die voor ieder mens ligt is: luister ik naar Gods waarheid? En spreek ik Gods waarheid? Micha stond voor de keuze om óf mensen blij te maken, en te liegen, óf God blij te maken, en de waarheid te spreken. ‘Spreek het goede’ betekende voor de dienaar van Achab dat Micha mensen blij zou maken; ‘spreek het goede’ betekent voor God dat Micha Zijn woorden zou spreken. Diezelfde keuze heb jij, elke dag weer. Accepteer jij Gods waarheid voor jouw leven? En spreek jij dan diezelfde waarheid naar de mensen om je heen? Of verwerp je God en spreek je andere woorden?

In deze tijd willen veel mensen Gods waarheid niet aannemen; men is gewend geraakt aan woorden die de mens goed doen voelen (2 Timotheüs 4:3). Men wil de waarheid over zichzelf niet horen, men wil horen dat ze geweldig zijn en niemand nodig hebben. Christen, luister naar het goede, accepteer Gods waarheid. Christen, spreek het goede, spreek woorden van God.

Als je vragen hebt, neem gerust contact met ons op.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69