Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Vervul je taak - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“Ik ga de weg van heel de aarde. Wees dan sterk en wees een man. Vervul je taak ten behoeve van de HEERE, je God, door in Zijn wegen te gaan, en door Zijn verordeningen, Zijn geboden, Zijn bepalingen en Zijn getuigenissen in acht te nemen, zoals geschreven staat in de wet van Mozes, opdat je verstandig zult handelen bij alles wat je doet, bij alles waar je je op richt.” (‭‭1 Koningen‬ ‭2:2-3‬) Koning David is op zijn sterfbed zijn zoon Salomo aan het onderwijzen over wat te doen zodra hij koning wordt. Hij heeft tegen hem gezegd ‘wees een man’, wat hij daarna verder uitlegt. Hij vertelt hoe een man te zijn, wat hij daarvoor moet doen. De belangrijkste opdracht om een man te zijn die Salomo meekrijgt is ‘vervul je taak ten opzichte van God’.

Vervul je taak ten opzichte van God

Als koning van Israël moet Salomo 1 ding doen, zijn taak richting God vervullen. Deze opdracht bestaat uit 2 delen: Salomo moet in de weg van de HEERE gaan en hij moet Gods verordeningen, geboden, bepalingen en getuigenissen in acht nemen. De woorden die David hier doorgeeft zijn onderdeel van de laatste dingen die Salomo van zijn vader hoort. Het zijn belangrijke woorden, woorden die Salomo de rest van zijn leven op het juiste pad kunnen houden.

Salomo moet leren dat om koning te zijn, om een man te zijn waar God blij van wordt, hij iets moet doen. Zijn belangrijkste verantwoordelijkheid was niet Israël, niet de mensen, de economie of iets dergelijks; zijn belangrijkste en eerste taak was richting God. Hij kon een man, koning zijn wanneer hij dit doorhad en zou gaan doen.

In de weg van de HEERE gaan

Salomo mocht niet vertrouwen op zijn eigen intellect, advies van raadgevers, intuïtie of zijn gevoel. Hij moest de wegen van God zoeken en doen. Dat zou hem een man naar Gods hart maken, dat zou hem dicht bij God houden. Gods wegen zijn perfect, leiden naar eeuwig leven. De wegen van de HEERE zijn de juiste wegen, zowel voor Salomo zelf, als voor het volk dat hij mag leiden.

Gods Woord doen

David geeft het advies om Gods ‘verordeningen, geboden, bepalingen en getuigenissen in acht te nemen’. Hij zegt hiermee dat Salomo Gods Woord moet doen. Salomo moet het kennen en gehoorzamen. Dit Woord heeft de macht hem een man te laten zijn, hem verstandig te laten handelen in alles dat hij zou doen.
Salomo moest Gods Woord kennen, lezen, bestuderen. Hij moest hier als koning tijd voor maken. Hij moest de Bijbel gehoorzamen, of hij het begreep of niet, of hij het leuk vond of niet. Salomo moest zijn eigen wil ondergeschikt maken aan die van God.

Vervul je taak, doe jij dit?

Geen van ons is koning van Israël, geen van ons heeft die verantwoordelijkheid. We hebben wel allemaal dezelfde taak als Salomo gekregen, namelijk om op Gods wegen te wandelen en Zijn Woord te gehoorzamen. Dat is wat jou tot een volwassen christen zal maken, iemand die door God gebruikt kan en zal worden. Alleen Gods Woord heiligt (Johannes 17:17), Gods wegen zijn hoger dan die van ons (Jesaja 55:8-9).

De enige manier waarop je dit kan doen, is door jezelf over te geven aan Gods Geest. Hij moet je hierin leiden. Leiden in het lezen en begrijpen van het Woord, leiden in het wandelen op Gods paden. Alleen Hij kan dat, alleen Hij kan jou veranderen naar iemand die dit wil en doet. Als je dit niet doet, zul je nooit de christen zijn die God wil dat je bent. Je zal nooit God zo dienen als mogelijk is.

Als je dit wel doet, zul je God gaan zien op manieren die je niet voor mogelijk houdt. Je zal Hem zien werken, je zal Hem kennen als nooit te voren. God Zelf gaat met je aan de slag. Maak jij vandaag de keuze om door Hem geleid te worden? Maak jij de keuze om op Zijn paden te wandelen? Kies jij voor Zijn Woord en dat volgen? Vervul je taak ten opzichte van God en je gaat God wonderlijke dingen zien doen.

Als je hier vragen over hebt, neem gerust contact met ons op.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69