Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69 Wees een man - Calvary Chapel Haarlemmermeer

“Ik ga de weg van heel de aarde. Wees dan sterk en wees een man.” (1 Koningen‬ ‭2:2‬) Dit zijn een aantal van koning Davids laatste woorden, laatste woorden die hij aan zijn zoon Salomo doorgaf. Hij zegt dat hij gaat sterven, en geeft dan advies aan zijn jonge zoon die koning zou worden van Israël. Het belangrijkste stuk advies is ‘wees een man’.

Man

Tegenwoordig is er veel verwarring over wat een echte man is. In films zien we voorbeelden van hoe mannen kunnen zijn, in boeken, magazines, etc. Op al deze plekken zien we hoe mensen over mannen denken. Overal komt naar voren hoe de wereld over mannen denkt.
De vraag is of dat een Bijbelse definitie van een man is. Johannes 17:17 leert dat Gods Woord, de Bijbel, waarheid is. De waarheid moet ons laten zien wat een man is, wat een echte man is. Om het advies ‘wees een man’ op te kunnen volgen, moeten we in de Bijbel zoeken naar het antwoord.

Wees een man

Het advies van koning David aan Salomo is heel belangrijk, want Salomo was nog jong toen hij koning van Israël werd. Hij was ongeveer 20 jaar oud toen hij koning werd, wat zeker voor die tijd nog erg jong was. Hij werd nog gezien als een jongen, i.p.v. een man. David draagt zijn zoon op om de gedachten van een man te hebben, gedachten van moed. Wat voor kind Salomo ook was, hij moest nu een man zijn, de gedachten en daden van een man hebben.

Salomo kon niet blijven hangen in ‘adolescent’ zijn, hij kon zich niet verschuilen achter ‘jong’ zijn. Hij had nu grote verantwoordelijkheden, zowel om materieel als geestelijk te leiden. Tegenwoordig moeten mannen, tieners en jongens dezelfde boodschap horen. Deze boodschap is van groot belang voor de kerk, voor gezinnen en voor mannen zelf. Met deze boodschap zullen mannen de Bijbelse definite van een man gaan volgen, i.p.v. wat de maatschappij zegt.

Hoe ben je een man naar Gods hart?

David wordt door God Zelf een man naar Zijn hart genoemd (1 Samuël 13:14, Handelingen 13:22). Hij is het voorbeeld van een man die fouten maakte, maar elke keer terug ging naar God. David geeft ons het voorbeeld van een man die Gods Woord kende en lief had (Psalm 119), een man die zich sterkte in de Heere op de momenten dat alles tegen zat (1 Samuël 30:6). Deze man wilde God ten koste van alles dienen, deze man schreef psalmen voor de Heere, danste voor Hem, vocht voor de Heere, diende God, hield van God.

Dit is het voorbeeld dat we mogen volgen als mannen, God liefhebben boven alles. Gods Woord liefhebben, Gods Woord lezen en ons eigen maken. God dienen waar we zijn; teruggaan naar God na het maken van fouten. Allemaal eigenschappen die God in elke man wil leggen, als we onszelf overgeven aan Hem. Leg je leven in Zijn hand, geef jezelf als een levend offer (Romeinen 12:1), laat God je denken hervormen (Romeinen 12:2).

Laat de wereld je niet langer vertellen dat een man gespierd, knap, o.i.d. moet zijn. Laat je generatie niet bepalen hoe je doet (baby boomer, Millenial, Gen Z, etc.). Laat God bepalen wie jij bent, wat je doet en hoe je die dingen doet. Dan zal je een man naar Zijn hart kunnen zijn, dan zal je voldoen aan het advies van David, ‘wees een man’.

Als je hier vragen over hebt, neem gerust contact met ons op. We hebben hier, hier en hier studies over het zijn van een man.

Warning: Undefined array key "social_network" in /var/www/html/app/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/module/settings/migration/SocialMediaFollowNetworkTwitterToX.php on line 69